Jaakko Hänninen pitkällä soololla Suomen mestariksi Espoossa

17.6.2024

Suomen mestari 2024 Jaakko Hänninen

Decathlon AG2R La Mondiale Teamin 27 -vuotias Jaakko Hänninen osoitti olevansa hyvässä kunnossa, kun Espoossa ratkaistiin maantiepyöräilyn Suomen mestaruus. Suomessa kotiseura on TWD-Länken ja mestaruus oli 2000-luvulla seuralle jo 15:s. Hännisen pitkä, yli 25 kilometrin soolo näytti eron kilpakumppaneihin

180 kilometrin kilpailu ajettiin profiililtaan vaihtelevalla 12,7 kilometrin kierrosradalla, jossa viimeisellä kierroksella ajettiin lyhyt alamäkivoittoinen lisälenkki. Suomalaisittain hyväpintaiselle reitillä voittaja Jaakko Hänninen piti noin 42 kilometrin keskituntinopeutta. Ammattilaiselle reitin profiilikaan ei tuottanut pulmia, mutta antoi kuitenkin mahdollisuuden ratkaisuntekoon.

Kilpailussa oli irtiottoyrityksiä monenlaisissa kokoonpanoissa. Hännisen suunnitelmissa oli odottaa ajajaporukan pienentymistä ja myös kilpakumppaneiden väsymystä, ennen kuin hän teki oman ratkaisunsa. Toiseksi viimeisen kerran noustaessa reitin vaativinta nousua, Hänninen päätti ratkaista kilpailun. Hän teki iskun, johon pystyi vastaamaan vain CC Helsingin Nicolas Grönlund. Mutta hänkään ei pysynyt kauan Hännisen mukana. Hännisen takana ajoi pieni ryhmä, jossa oli mukana mm. viime vuoden Suomen mestari Antti-Jussi Juntunen (Akilles / Ferei Quick-Panda Podium Mongolia). Ryhmä pysyi pitkään vajaan minuutin päässä Hännisestä, mutta joutui loppujen lopuksi toteamaan takaa-ajon toivottomaksi. Eroa maalissa oli reilu kaksi minuuttia. Hopealla ajo Antti-Jussi Juntunen ja pronssille Nicolas Grönlund.

- Kun Sveitsin ympäriajo jäi minulta alkuperäisten suunnitelmista huolimatta ajamatta, niin tein päätöksen tulla ajamaan Suomen mestaruuskisoihin. Minullahan ei ollut aikaisemmilta vuosilta miesten mestaruutta, joten tänään ajettu SM-kulta lämmittää mieltä kovasti. Kilpailu sujui sen mukaan mitä olimme suunnitelleet. Irtiotot pidetiin suhteellisen lähellä, joten mitään paniikkia ei tullut missään vaiheessa, vaan tilanne oli hyvin hallussa.
Reitti ei ollut erityisen haastava, mutta antoi kuitenkin ratkaisupaikkoja minunkaltaiselle ajajalle, kertoi tuore Suomen mestari Jaakko Hänninen.